Je hart openen


Je hart openenHoe open voelt jouw hart? Of hebben de gebeurtenissen in jouw leven je hierin voorzichtig gemaakt?

Want dat is wat er heel vaak gebeurt, pijnlijke ervaringen doen je hart afsluiten, omdat je niet geleerd hebt hoe je ermee om kunt gaan. En dat is jammer, want dan heb je het moeilijk om je nog volledig te durven verbinden met iemand anders en om de energie en de liefde daarin te voelen. 


Als kleine jongen of klein meisje had je dat niet, je was nog behoorlijk onbevangen. Jouw hart was van nature open, je had dromen en een rijke fantasie. Je vertrouwde het leven, andere mensen en ook jezelf.


En dan... was er die eerste pijnlijke ervaring en je werd voorzichtiger. Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je onderweg je hart steeds meer bent gaan sluiten. Misschien werd je vertrouwen geschonden, heb je je leeg gegeven, ben je gaan geloven dat je niet goed genoeg bent of voel je je verdoofd door een ingrijpende gebeurtenis. Het sluiten van je hart is in dat moment een reactie, wat op zich wel goed is om weer even op adem te kunnen komen, het is eigenlijk niet de bedoeling dat je daarin blijft hangen.


Maar soms beslis je om je niet meer te laten kwetsen en zoek je een houding om jezelf te beschermen, waardoor je je hart blijft afsluiten, met als gevolg dat je je steeds meer alleen of eenzaam kunt voelen, afgescheiden van jouw omgeving, terwijl de pijn vanbinnen niet opgelost is. 


Met een gesloten hart heb je de illusie dat je krachtig, onafhankelijk en veilig bent, maar de prijs die je ervoor betaalt is een gevoelsarm leven, je verliest de stroom, jouw levenslust en de werkelijke verbinding met anderen. Als je je terugtrekt uit je hart, dan kom je in je hoofd, waardoor alles nog moeilijker voor je wordt.


Voel jij je soms eenzaam? Onbegrepen? Vind je het lastig om anderen te vertrouwen? Heb je moeite om werkelijk contact te maken met iemand? Heb je bindings- of verlatingsangst? Het zijn allemaal signalen dat jouw hart ergens onderweg gekwetst is geraakt en je jezelf bent gaan beschermen.

En daar kruipt heel wat energie in, terwijl je daar niet hoeft in te blijven hangen. Het kan dan ook zo helend voor je zijn om daar nu mee aan de slag te gaan. We doen het samen...


Op deze dag ga je jezelf, jouw hart en je relaties van dichtbij onderzoeken. Je leert hoe je met die oude pijn kunt omgaan, wat je daarin nog vast houdt en hoe je dat kunt loslaten. We werken met meditaties en oefeningen zodat je helder ziet wat jouw valkuilen zijn waardoor je telkens die terugtrekkende beweging maakt. Je leert hoe je daar voorbij kunt, zodat je de liefde toch weer kunt leren vertrouwen, waardoor je hart zich kan openen. Want geluk en levensvreugde ervaar je enkel vanuit een open hart


Hoe werkt het... 


We zien elkaar voor deze dagworkshop op Za 11 febr 2023 van 10u tot 16u30.

De locatie is Maandagstraat 12 in Ingelmunster.

De hele cursusdag met verse soep tijdens de lunch en koffie/thee en versnaperingen inbegrepen, bedraagt € 110,- per persoon.

Wil je er graag bij zijn?


Copyright © 2023 JeZelf Zijn