Angst is een venijnig beestje...


Dat angst heel besmettelijk is, dat kun je tegenwoordig weer heel goed merken door de opschudding rond het Coronavirus. Ik beweer hier nu niet dat we onze ogen moeten sluiten voor wat er gaande is, maar het is een focus die, in dit geval de media neemt en helemaal uitvergroot.

En dat is wat er gebeurt als je angst voelt, bij wat het ook is waar je bang voor bent. Je hebt het niet altijd door hoe snel je soms inzoomt op iets en hoe je gedachten intussen alle kanten op gaan, alle mogelijke scenario's bedenken,... Als je gegrepen wordt door angst, verlies je al snel het contact met de werkelijkheid.

Zelf ben ik soms ook nog wel eens bang voor wat er op me af kan komen, maar het duurt niet meer zo lang. Ik weet intussen steeds beter hoe angst werkt en hoe het gevoed wordt door je gedachten en vaak ook door je omgeving.


Angst kan ontstaan door iets wat je jezelf vertelt, maar je kunt ook beïnvloed worden door collectieve angst, een soort angstvlaag die de bevolking treft. 

Angst is dan ook een venijnig beestje dat overal lijkt in te kunnen kruipen, het brengt je gedachten op hol. Het kan zeurend aanwezig zijn of in een mum van tijd zelfs escaleren in paniek, waardoor je lichaam heel heftig reageert. Het geeft je het gevoel dat je de controle verliest en machteloos bent.  

Het is een gevoel dat je liever kwijt dan rijk bent, maar de angst niet meer willen voelen, werkt meestal niet zo goed. Dat heb je ongetwijfeld al gemerkt. Er bestaan wel wat trucjes om jezelf rustiger te maken, zoals bewust leren ademen om je lichaam tot rust te brengen. Of op een andere manier leren denken. Of soms zoek je het in medicatie om de angst of paniek wat meer te onderdrukken.   

En toch hoort angst bij het leven, het heeft een functie. Ik ben dan ook een grote voorstander om er te leren mee omgaan, om het op de juiste manier te leren interpreteren, in plaats van het te onderdrukken of de strijd ermee aan te binden. Een strijd waar heel veel energie in kruipt en die eigenlijk niet hoeft. 

Volgens mij is het beste middel tegen angst, iets weer in het juiste perspectief leren zien. Angst vernauwt je focus, waardoor je niet meer helder ziet en denkt. Wanneer je leert uitzoomen kun je het ruimere beeld weer zien en merk je gemakkelijker dat je vast zat in één bepaald aspect. En dat is waar angst kan gaan ontbinden en zijn greep op jou verliest...

Hoe je dat nu precies kunt doen in jouw situatie, daar heb je soms een beetje hulp bij nodig. Omdat ieder verhaal anders is, neem ik tijd om bewust te kijken naar wat er nu precies bij je leeft en hoe je kunt leren bewegen tussen die enge focus en dat ruimer perspectief, zodat angst je leven niet meer in die mate hoeft te bepalen.


Tania Van Assche  - 8 maart 2020 -