Je afstemmen...


Heb je wel eens geluisterd naar een radio waarvan de zender niet al te zuiver stond afgestemd? Weet je nog wat er toen met jou gebeurde? Je merkte onmiddellijk die dissonantie in je hoofd en in je lichaam. Als een signaal niet helder is, zakt jouw energie al snel. Het vraagt inspanning om je aandacht te focussen en dat is lastig. 

Toch merk ik dat heel wat mensen op die manier leven. Want als je gevoelig bent is dat vaak wat je ervaart, alles komt binnen, prikkels van verschillende zenders: personen, gedachten, situaties, emoties,... En het verstoort jouw signaal, jouw energie en je wordt moe omdat alles zo intens en door elkaar heen loopt. 

Het jammere is dat je daar niet hebt leren mee omgaan en om jezelf te beschermen heb je dan de neiging om je terug te trekken, om je af te schermen, om de knop van jouw radio uit te zetten. Even stilte kan ook echt goed doen, maar leven op een manier waar je voortdurend op je hoede moet zijn voor de wereld om je heen, waar nu eenmaal veel ruis aanwezig is, is ook niet bepaald prettig te noemen. 

Het vermijden van stoorzenders kan een tijdelijke oplossing zijn, maar je beseft niet altijd dat je in dat terugtrekken ook iets afsluit in jezelf, wat ten koste gaat van jouw ruimte en levensvreugde. En uiteindelijk kost het je ook energie, dat telkens naar binnen gaan schuilen en schoorvoetend weer naar buiten treden...

Laat ons nog even terug gaan naar de radio. Dan weet je wellicht nog dat je de antenne op een andere manier kon richten, waardoor je plots weer bij dat zuivere signaal kwam. Die resonantie zorgde ervoor dat je weer kon ontspannen, je ademhaling veranderde en werd dieper, je hoorde duidelijk wat er gezegd of gezongen werd en de rust keerde terug. 

Met jou is dat eigenlijk ook zo, wanneer je jouw antenne anders gaat richten, je weer gaat afstemmen op wie jij diep vanbinnen bent, krijg je een zuiver signaal. Het maakt je leven zoveel gemakkelijker. Dan hoef je jouw radio niet meer uit te zetten en dus ook de verbinding niet te verbreken. Je kan dan blijven dansen wanneer je wilt...

Tania Van Assche  - 28 augustus 2020 -