Wat gaat dit allemaal worden...


Wat gaat dit allemaal worden? Een vraag die heel wat mensen bezig houdt. Als je het mij vraagt geeft het Coronavirus ons een enorme kans om bewuster te gaan leven, om een andere wereld te creëren. Het was al veel langer voelbaar dat het zo niet verder kon. De honger naar altijd maar meer bezitten en moeten groeien, geeft van ons niet bepaald gelukkige mensen gemaakt.

Als ik om me heen kijk, merk ik dat velen onder ons zich in een leven bevinden waarin ze keuzes gemaakt hebben vanuit hoe ze dachten dat het moest of om te voldoen aan de vooropgestelde plaatjes. En dan zijn er anderen die zich net gingen afzetten en strijden tegen datgene wat de maatschappij als norm hanteerde. Maar ook in deze reactie merk ik eerder frustratie of gelatenheid en zelden een vervuld leven. 

In al die aandacht naar buiten zijn we onze innerlijke wereld vergeten en daar komen we nu meer dan ooit bij. De lock down brengt je terug bij jezelf, door jouw wereld weer even kleiner te maken. Misschien was je je daar al van bewust en heb je al heel wat gelezen of gevolgd, maar ook dan moest je soms vaststellen hoe snel je oude patronen het weer van je overnamen.

Gebrek aan tijd, een druk gezinsleven en al de verwachtingen van jezelf en anderen, maakten het moeilijk om écht te luisteren naar je diepste zelf, om van daaruit nieuwe keuzes te maken. Sluit eventjes je ogen en ga eens voelen hoe je daar zelf in bent vastgelopen... en dan proef je wellicht ook dat steeds dieper wordende verlangen naar verandering... 

En net dat is wat er nu gebeurt, waar het virus ons een zetje geeft, er komt eindelijk ruimte... heel wat mensen krijgen nu die tijd en gewoontes worden doorbroken, omdat het dagelijkse ritme wegvalt. Ik vind dit een schitterende kans om je leven te herzien. 

Want het zijn de keuzes die jij en ik daarin nu maken die zullen bepalen hoe de wereld en de toekomst eruit zullen zien. Jij bent verbonden met alles en iedereen, je beïnvloedt die energie, onderschat dus jouw rol niet in het grote geheel.

Welke energie ga jij nu toevoegen...

Je kunt ervoor kiezen om je machteloos te blijven voelen, om je door angst te laten overmannen, om te verwachten dat er niets zal veranderen, om te zeggen dat de politiek zal blijven handelen uit eigenbelang, om te geloven dat het leven wel weer duurder zal worden, we hierna zo snel mogelijk weer moeten streven naar hoe het was... En het raakt me als ik mensen dit hoor zeggen. Is dat dan de energie waarin je verder wilt leven? 

Je kunt ook kiezen om nu je eigen verantwoordelijkheid te nemen, je eigen kracht aan te boren en om je bewust te worden van de kwaliteiten die jij hier aan het leven wilt toevoegen. Voel eens hoe je wilt omgaan met jezelf, met je geliefden, met de natuur. Welke energie ga je toevoegen op je werk en overal waar je komt? En blijf je nog vanuit je oude pijn reageren of ga je er nu toch eens dieper naar kijken,...

Want al die keuzes zullen de toon zetten voor wat er zich in de uiterlijke wereld zal manifesteren. En het begint bij jou, de wereld kan pas veranderen als er iets binnenin ons verandert. 

Maar waarom moeten er dan zoveel mensen sterven...
Als je kijkt in de geschiedenis zie je dat het sterven van iemand, bijvoorbeeld in een verkeersongeval, ons altijd een stukje bewuster maakt. In dit geval van ons gedrag in het verkeer. Wat als al de mensen die nu gaan, ons bewust maken dat het echt tijd is voor die verandering van ons gedrag in het leven... 

Net zoals ons nu gevraagd wordt om onze verantwoordelijkheid te nemen om het virus niet verder te verspreiden, is het nu ook heel belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor onze energiekeuzes en hoe we denken en handelen. Dan zijn al die mensen niet voor niets gestorven.  

In mijn gevoel moeten we ons niet enkel richten op het bestrijden van het virus en ons angstig en bedreigd voelen, maar vooral ook onszelf de vraag stellen: wat kunnen we hieruit leren? Hoe gaan we nu verder... Het is zo'n mooie kans. Ik hoop dat jij ze ook voelt! 

Laat het eens zakken en weet dat hoe jij hier nu op reageert, ook een energie is die je toevoegt aan de wereld...


Tania Van Assche  - 31 maart 2020 -