Kies jouw pad naar meer vrijheid...


Heb je er al eens bij stil gestaan... door wie of wat heb jij jouw leven tot hiertoe laten beïnvloeden? Misschien ben je nog steeds loyaal aan je ouders en hoor je soms nog hun stem in je hoofd die jou waarschuwt en jou daardoor afremt in wie jij echt wilt zijn.

Het kan ook zijn dat je in je gezin de druk van je partner en kind(eren) voelt en het daarom niet evident is om naar jezelf te gaan luisteren. Of misschien ben je bang dat als je wat meer voor jezelf kiest, het in strijd zal zijn met de verlangens van iemand anders. Ook de angst voor afkeuring of om iemand te kwetsen zijn gekende belemmerende factoren waardoor je jouw koers niet volgt.  

Als je even uitzoomt zie je dat we leven in een maatschappij waarin ons veel dingen worden opgelegd. Het is voelbaar in onze relaties en in de dingen die we doen. Kijk maar naar alles wat zou 'moeten' in al die gebieden van je leven. Het resulteert in heel wat waarheden waar we massaal zijn gaan in geloven en die onze realiteit vormen. Maar is dat wel zo? 

Het moment waar ik dat het duidelijkst kon ervaren, was bij mijn scheiding. Toen moest ik nieuwe keuzes maken. Vanuit mijn omgeving voelde ik de druk om een huis te kopen. Er werd me verteld dat het niet makkelijk zou zijn als alleenstaande vrouw met kinderen,... en nog heel wat opmerkingen van die soort. En ik kan niet ontkennen dat al die gedachten me enkele dagen in hun greep hielden en mij verlamden.

Toch was er iets in mij die wist dat als ik dat 'hoe het hoorde' zou volgen, ik mezelf gevangen zou zetten. Het gaf me een benauwd gevoel. Ik heb toen tijd genomen om te luisteren, niet naar het systeem waar we allemaal in zitten, maar naar hoe het voor mij was, naar mijn waarheid. En ik heb de keuze gemaakt om te investeren in mezelf, om mijn praktijk uit te bouwen, dat wat ik al zolang wilde doen, mensen inspireren. 

Het was best spannend om de verantwoordelijkheid te nemen en te volgen wat ik diep vanbinnen voelde. Zekerheid was er niet, ik kwam ook mijn angsten tegen, het was bij momenten heel confronterend. Maar ik ben zo blij dat ik hiernaar heb durven luisteren, het geeft me veel meer vrijheid en levensvreugde gegeven. Nu weet ik dat als je voor jouw waarheid durft kiezen, er een heel nieuw pad voor jou ontstaat. 

Als ik zo om me heen kijk, dan merk ik dat veel mensen die nog niet hebben durven luisteren naar hun innerlijke stem, zich nu voelen vastzitten in een maatschappij die voor hen lijkt te bepalen. Gelukkig worden steeds meer mensen wakker en bewust! 

Hoe zit het met jou? Naar wie ga jij luisteren...

Want jouw waarheid komt vanuit je bron, het geeft je vreugde en zin om die weg te gaan. Het maakt niet uit waar je nu bent, je hoeft ook geen drastische keuzes te maken. Maar als je luistert zal er zich ook voor jou een mooi pad beginnen ontvouwen.


Tania Van Assche  - 6 januari 2020 -